Χαιρετισμός!

Η θάλασσα του Σαρωνικού και τα νησιά του αποτελούν σήμερα τον μεγαλύτερο φυσικό πνεύμονα της Αττικής. Η περιοχή αυτή, ιστορικά δεμένη με την αρχαία και τη νεότερη Ελλάδα, δεν έπαψε να διακρίνεται μέχρι σήμερα σαν χώρος πολιτιστικής και πνευματικής δημιουργίας. Συνάμα ήταν και παραμένει ακόμα ο χώρος μεγάλης οικονομικής δραστηριότητας, αναψυχής και ψυχικής ανάτασης χιλιάδων κατοίκων, τόσο των νησιών του όσο και των Αθηναίων συμβάλλοντας σημαντικά στο εθνικό προϊόν της χώρας.

Εντούτοις, ο πνεύμονας αυτός τα τελευταία χρόνια αργοπεθαίνει από την τρομακτική έλλειψη υποδομών φιλικών ως προς το περιβάλλον . Έχει άμεση ανάγκη από οξυγόνο, από ριζικές αλλαγές , προκειμένου να επιβιώσει και να ξαναβρεί το ρόλο που του αξίζει.

Η Σαρωνική κοινότητα μπορεί και πρέπει να σωθεί μόνο με άμεσες και γενναίες δράσεις που θα οδηγήσουν στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της, ώστε να της εξασφαλίσουν ένα ανθρώπινο μέλλον. Η Σαρωνική κοινότητα μπορεί να γίνει πολιτικά και οικονομικά αυτοκαθοριζόμενη και ενεργειακά ανεξάρτητη με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ανακύκλωση , στις τοπικές οικολογικές καλλιέργειες. Με έμφαση στην αρμονική σχέση μέρους και συνόλου, όπως εκφράζεται και από το ρητό «Σκέψου συνολικά – Δράσε τοπικά».

Η βαθειά κρίση που βιώνουμε όλοι τα τελευταία χρόνια ίσως αποτελέσει και μία ευκαιρία για να μας ενεργοποιήσει όλους ανεξαιρέτως ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το περιβάλλον και να αναδείξουμε τις ξεχασμένες ικανότητες και δεξιότητες μας. Να μπορέσουμε να βάλουμε σε πιο υγιή βάση την παραγωγή , τη κατανάλωση και τη χρήση των φυσικών πόρων που μας παρέχει ακόμα ο πλανήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου